Acceptatie en Commitment Therapie bij chronische pijn

ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPIE voor mensen met chronische pijn
Veel mensen lijden aan chronische pijn. Rugpijn en hoofdpijn ( waaronder migraine ) komen het meest voor. Maar ook : nek / schouderpijn, fibromyalgie, whiplash, rsi, prikkelbaredarmsyndroom, bekkeninstabiliteit, posttraumatische dystrofie, reuma, aangezichtspijn, postoperatieve pijn, neuropatische pijn en andere chronische aandoeningen. Ook is er vaak sprake van onvoldoende verklaarde chronische pijn, echte pijnklachten waarbij geen voldoende duidelijke lichamelijke afwijking gevonden is.

Acceptance and Commitment Therapie ( ACT ) is een effectieve behandelmethode voor diverse psychische en lichamelijke problemen, o.a. chronische pijn. In het heel kort is het doel van ACT een waardevol leven te leiden en de onvermijdelijke pijn en ongemak ( angsten en andere onaangename emoties ) daarbij te nemen. Allerlei hulpmiddelen en technieken worden aangeboden en leer je toe te passen om met het ongemak om te gaan en “ervoor te gaan” ( voor een leven waarin de waarden die je zelf belangrijk vindt voorop staan, dat wat je écht graag wilt, hoe je wilt zijn, waar je je energie aan wilt besteden als je niet meer zo bezig was met het vechten tegen pijn, angst etc. )

Een belangrijke eerste stap is acceptatie : ruimte maken voor emoties, gedachten, verlangens i.p.v. te negeren of weg te stoppen. Accepteren is niet iets willen, je hoeft de pijn en andere vervelende zaken niet te willen ! Je kunt er wel ruimte voor maken, zoals je ook je schoonmoeder toegang geeft tot je huis en niet de deur voor haar op slot houdt of dicht gooit. Zo wordt je minder door je pijn en de negatieve gevolgen hiervan in beslag genomen en is er meer ruimte om je op andere, voor jou belangrijke, fijne dingen te richten. Daarnaast leer je : anders met je gedachten om te gaan, meer in het hier en nu te zijn, een veilige plek van waaruit je alles kan waarnemen te vinden in jezelf, terugvinden wat je écht graag wil én daar werkelijk iets mee te doen.

De rode draad tijdens de therapie is de website voor Acceptance en Commitment Therapie bij chronische pijn waar je toegang toe krijgt ( beschikbaar gesteld door Psychfysio ).

Voor meer informatie, vragen over Acceptance en Commitment Therapie  en het maken van een afspraak, kunt u bellen naar Frank Koornwinder, tel. 030-2891069 of mailen naar fkoornwinder@gmail.com